Moderne slavernij en mensensmokkel wijdverspreid in heel Groot-Brittannië

Publicatiedatum

10 aug 2017

Volgens Britse media ondersteunt de National Crime Agency (NCA) de politie bij driehonderd lopende zaken in verband met seksuele uitbuiting, gedwongen tewerkstelling en huisslavernij. De situatie is veel erger dan tot nu toe werd aangenomen volgens de NCA. NCA-directeur Will Kerr noemt het een groeiend probleem.

Tot nu toe werd gedacht dat er minder dan 13.000 slachtoffers van deze moderne vormen van slavernij waren, maar volgens Kerr is dat maar het topje van de ijsberg: 'The more that we look for modern slavery, the more we find evidence of the widespread abuse of the vulnerable'. Bij politieoperaties in mei en juni alleen al werden 111 mensen gearresteerd en werden 130 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd. De meeste slachtoffers werken in de prostitutie, de bouwsector, cannabis-plantages en de landbouw. Het gaat zowel om mannen, vrouwen als kinderen. De slachtoffers komen voornamelijk uit Oost-Europa, Vietnam en Nigeria, maar er zijn ook veel Britten bij.

De groei van de moderne slavernij heeft volgens de NCA te maken met het groeiend besef bij internationale bendes dat er veel meer geld te verdienen is met de uitbuiting van mensen dan met de smokkel van drugs.

De onderzoekers kunnen geen exacte cijfers geven, maar schatten dat in het Verenigd Koninkrijk tienduizenden slachtoffers rondlopen.

Zie ook:

BBC: Modern slavery and trafficking 'in every UK town and city'

Independent: Human trafficking and slavery affecting ‘every large town and city in UK’