Internationale dag tegen VGV 6 februari 2017

Publicatiedatum

06 feb 2017

Vrouwelijke genitale verminking verwijst naar alle ingrepen die betrekking hebben op het veranderen, verwonden of verwijderen van de externe vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen, het wordt internationaal erkend als een schending van de rechten van vrouwen en meisjes. Het is een reflectie van de diepgewortelde ongelijkheid tussen de seksen en vormt een extreme vorm van discriminatie van vrouwen en meisjes. Deze schadelijke traditie is in strijd met hun recht op gezondheid, veiligheid en lichamelijke integriteit, hun recht vrij te zijn van foltering en andere wrede, onmensenlijke of vernederende behandeling en hun recht op leven, wanneer VGV resulteert in de dood. 

- Naar schatting zijn er wereldwijd 200 miljoen meisjes en vrouwen die enige vorm van VGV hebben ondergaan.

- VGV wordt voornamelijk verricht op meisjes onder de 15.

- De Sustainable Development Goals van 2015 roepen op tot het uitbannen van VGV voor 2030.

VGV en Mensenhandel
VGV kan een rol spelen bij slachtoffers van mensenhandel in Nederland uit (West-)Afrikaanse landen. Bijvoorbeeld slachtoffers uit Nigeria en met name Guinee, kunnen fysieke, maar ook psychische klachten ondervinden van VGV. Ook kan het risico op VGV een oorzaak zijn geweest in het ontvluchten van de thuissituatie en het slachtoffer kwetsbaar hebben gemaakt voor mensenhandel. Na Somalie met 98% is in Guinee de prevalentie van VGV het hoogst met 96,6%, hoewel het officieel is verboden. 97% van de Guinese meisjes wordt voor haar vijftiende besneden.

International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation, 6 February

Statement by UN Women on the International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation, 6 February 2017

Joint message from UNFPA Executive Director Dr. Babatunde Osotimehin and UNICEF Executive Director Anthony Lake on the International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation 6 February 2017