Taal document

Datum

09 jan 2018

Documentsoort

Publicaties

Trefwoord

Migratie
Uitbuiting
Mensenhandel
IOM
Europa

De kwetsbaarheid van migranten voor mensenhandel

Datum

09 jan 2018

 

Migrant Vulnerability to Human Trafficking and Exploitation:

Evidence from the Central and Eastern Mediterranean Migration Routes

 

Dit rapport onderzoekt de kwetsbaarheid van migranten voor mensenhandel door het verkennen van risico- en beschermende factoren die geassocieerd worden met onveilige migratie. De data is verzameld door de International Organization for Migration (IOM) Displacement Tracking Matrix operaties in 2016.

 

De belangrijkste uitkomsten zijn:

Migranten die langs de Centrale Mediterraanse route reizen, zijn kwetsbaarder voor mensenhandel dan migranten die langs de Oost-Mediterraanse route reizen.

Specifieke sociodemografische kenmerken voorspellen een grotere kwetsbaarheid voor mensenhandel tijdens de reis naar Europa.

West-Afrikaanse migranten lopen het meeste risico om blootgesteld te worden aan mensenhandel tijdens de migratieroute. Dit in tegenstelling tot Noord-Afrikaanse migranten, die hier het minst kwetsbaar voor zijn.

Andere kenmerken van de reis, zoals het alleen reizen, secundaire migratiebewegingen en de duur en de kosten van de reis, voorspellen ook de kwetsbaarheid voor mensenhandel.

De aanwezigheid van conflicten in het vertrekland kunnen een significante voorspeller zijn van de kwetsbaarheid van migranten om slachtoffer te worden van mensenhandel gedurende hun reis naar Europa.

 

De kwetsbaarheid van kinderen die zonder families reizen wordt voorspeld bij dezelfde factoren als de kwetsbaarheid van volwassenen.

 

De kans dat kinderen een melding maken dat zij vastgehouden zijn tegen hun wil in aan eenheden anders autoriteiten, is groter dan bij volwassenen.